Seramik Tava, Tencere, Teflon vs. vs.


Hayırlı günler.

İçinde yemek pişirdiğimiz mutfak ekipmanlarından istediğimiz özellikler:

1.)Isıya karşı dayanıklılık.
2.)Yemek yerken çatal bıçak ile tava tencere içindeki yemek yenilebilir mi?
3.) Sağlığa uygunluk

Şimdi 1de verilen madde ile 3de verilen madde birbiriyle alakalı. NEden? Çünkü yemek pişirirken sürekli alttan ısı verdiğinizde, her malzeme artan sıcaklıkla birlikte ısınarak yapısal kararlılığını yitirmeye başlar. Mesela Teflon denilen -politetra flor etilen- ptfa- bütün polimer malzemelerde olduğu gibi yemek pişirmek için kullanılan sıcaklıklarda artan ısıyla kararlılığını yitirebilecek durumdadır. Bu bağlamda bırakın çatalla çizilmesini yemek pişirirken bile teflon tencere tava kullanmak sıkıntılıdır. Senelerdir söyleniyor ve özü budur. Geleneksel kullanımda bakır kapların kalay ile kaplanması da uygun çözüm değildir. Kalay da teflon gibi görece düşük sıcaklıklarda (yemek pişirmeye uygun sıcaklıklarda) görece kararlı değildir. Teflon yapışmaz evet ama anılan sebeplerden dolayı sıkıntı yaratır. Bu hemen belli olmaz, 10 sene içinde belli olmaz ama birgün belli olur. Teflon’u üreten iki firmadan daha meşhuru bu malzemeye teflon demiştir. Diğeri ise halon adını vermiştir ama yaygın ticari isim teflondur.Teflon denilen malzeme mutfak için böyledir.

Diğer yandan çatala bıçağa karşı dayanım yani çeliğe karşı dayanım konusunda: Teflonun Brinell cinsinden sertlik değeri görece düşük olduğundan dolayı (çekme dayanımının yaklaşık 0,35 katı yaklaşık brinell cinsinden sertliği verir) bu malzeme sıkıntılıdır. Tekrar söylüyorum yıllar yılı omlet reklamları ile yapışmaz, iyi kayar, kolay temizlenir diye pazarlanan teflon sıhhat açısından zararlıdır. Hepinize çocukken denmiştir: Çocuğum tavayı çizme emi!

Diğer yandan ne kullanmak lazımdır?

Son günlerde seramik tava,tencere çıkmıştır. Özellikle döküm tava revaçta. Seramik sıcaklığa ve dolaysız olarak ısıya fevkalede dayanklıdır. Isıya dayanıklı olmak kendi başına yetmez elbette. Ama internette yaptığım üstünkörü araştırmada tencere ve tavalarda kullanılan seramiklerin hangi içeriklere sahip olduğunu bulamadım. Bulduğumda paylaşırım. Seramik termal şoklara karşı dayanıklıdır.(Sıcak tavayı soğuk suda coslatmak).

Döküm ise insanlık tarihi kadar eski bir bilim dalıdır. Dünyanın en zor işlerinden birisidir ama kimse bilmez.Döküm tencere ve tavaların spektral analizlerine ulaşamadım ama içerisinde karbon ve demir bulunan bir alaşım kullandığımız kimyasallar arasında en az zararlılardan birisidir neredeyse. Bunu söylüyorum ama yanlış anlaşılmasın. Vücuda aldığınız her kimyasalın bir etkisi vardır. Döküm tavaların en belirgin olumsuz özelliği ise ağır oluşudur. Hani basit güzeldir derler ya sanırım insanoğlu bunu mutfakta keşfetmiş durumda.

Aldığınız tavalar ince sacdır ama döküm tava döküm prosesinin dinamiklerinden dolayı kalındır bu sebeple ısıyı absorbe eder. Bunun yemek pişirirken artıları vardır. Diğer taraftan aldığınız döküm tava eğer emaye kaplı değilse ki mümkünse olmasın ilk kullanımda eğer aldığınız firma yapmadıysa siz o tavayı pişirmeye hazır hale getiriyorsunuz. İnternette araştırın bulun (seasoning).

Hasılı kelam omleti “hop havaya attım yapışmadı bak ne güzel” ile olmuyor bu işler.

Diğer yandan konu dışı da olsa ucuz porselen almayın çizildiğinde sağlığa çok zararlı hale gelmektedir. Bunu da başka zaman açıklarız.

Toplamadan bitiriyorum. Metalurji ve Malzeme Mühendislerinin birbiriyle ettiği sohbetlerdeki kavramlardan kaçındım ama kaçınamadıysam da yorum açık sorun bilmiyorsam da araştırır söylerim.

a.k.

About these ads

One response to this post.

  1. [...] Linkte verdiğim yazıda bu konuda biz hanımlar için aydınlatıcı olacaktır. SERAMİK TAVA,TEFLON TENCERE VS VS [...]

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter picture

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook photo

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ photo

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: