İstanbul’da Darfur Zirvesi


darfur1

Ömer el Beşir ne zaman Türkiye’ye gelse bu durum ABD, Avrupa Birliği ve Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından protesto ediliyor. Türkiye’de ise solcu , liberal ve laik yazarlar bu konuda UCM’nin tavrına yakın bir tavır göstererek Beşir’in Türkiye’ye gelmemesi  gerektiğini savunuyorlar. Sağcı, muhafazakar veya dindar yazarlar ise meseleye daha duygusal bir boyutta bakarak meselenin insani ve  vicdani  yanını düşünmeden Ömer El Beşir’i desteklerler. Bu gerçekten çok üzücü bir tablo. Çünkü mesele sadece Beşir’i savunmak veya savunmamak değildir. Görmezden geldiğimiz asıl mesele öldürülen binlerce insan ve  kızgın çöl kumlarının üzerinde aç ve susuz bir şekilde yaşamaya mahkum edilmiş Darfurlu Mazlum Müslümanlardır.

2003 yılından beri Sudan Ordusu ile birlikte hareket eden Cancavid Milisleri ve Darfur Halkı arasında meydana gelen  olaylar nedeniyle UCM’nin Ömer el Beşir hakkında verdiği tutuklama kararı bulunuyor.

AB Ülkeleri’nin tamamı ve 110 ülke UCM ‘nin Beşir hakkındaki tutuklama kararını destekliyor. Bu arada Türkiye, ABD , Çin ve  Rusya UCM’yi resmi olarak tanımıyor. UCM ve Batı’nın   Darfur konusundaki tavrı bir  çifte standart örneğidir. Gazze, Afganistan, Irak, Suriye, Pakistan , Çeçenistan ve Doğu Türkistan gibi İslam Ülkelerinde Darfur benzeri insan hakları ihlalleri  yaşandığı bilinirken UCM ve Batı susuyor. Darfur Sorunu’nu UCM’nin ve Batı’nın çözmesini beklememeliyiz. İslam Konferansı Örgütü’nün  2 dönemdir  genel sekreterliğini yapan bir ülke olarak artık Darfur Sorunu karşısında daha aktif bir rol üstlenmeliyiz. Müslümanlar  gerek STK’lar, vakıflar,dernekler bazında; gerekse de yazarlar,akademisyenler olarak  Darfur için harekete geçmeliler. Darfur’a şimdiye kadar içimizden  kaç  yönetici, aydın veya  yazarın gittiğini merak ediyorum. Darfur’daki sorun  Hıristiyan ve Müslüman çatışmasından kaynaklanan bir sorun değildir. Ayrıca Darfur  Sorunu’na “Batı’nın bölgenin yeraltı kaynaklarını ele geçirmek için Darfurluları kışkırttığı” yaklaşımı şeklinde bakarsak hataya düşeriz ve kendi inanç dünyamıza ihanet etmiş oluruz.

Darfur’u ve Ömer  Beşir’i Batı’ya teslim etmeyelim; fakat  El Beşir’e Darfur’da neler  olup bittiğini soralım. Eğer bunu sormazsak   İslam Dünyası’nın dünyaya sunduğu hak ve adalet merkezli anlayış biçimi nerede kalacak? Aslında kimse Sudan ve Darfur’da gerçekten  neler olup bittiğini anlamak istemiyor. Batı’nın iştahını Sudan’ın zengin petrol ve enerji yataklarının kabarttığını söylerken,  Sudan’da  yaşanan katliamları görmemek ve susmak acaba ne  kadar adil bir tavır? Türkiye İslam Dünyası’nda  prestijinin yükseldiği bir dönemde  Sudan, Suriye Afganistan, Pakistan ve Irak gibi insan hakları konusunda büyük problemler yaşanan ülkelere yumuşak bir uslupla  tavsiyelerde bulunmalıdır. Darfur Sorunu’nu çözmesi gereken mekanizmalar İslam Dünyası’nın kendi kurumlarıdır.Ömer El Beşir yargılanacaksa İslam Dünyası tarafından yargılanmalıdır. Türkiye 2010 yılı içerisinde İstanbul’da mutlaka bir Darfur Zirvesi gerçekleştirmelidir. Darfur asıl olarak  İslam Dünyası’nın STK’ları,  aydınları, hukukçuları tarafından masaya yatırılmalıdır. Müslümanlar olarak  kendi yaşadığımız  zulüm  ve haksızlıklara karşı vicdan merkezleri oluşturmalıyız. Eğer bunu başaramazsak  İnsan Hakları Mahkemeleri ve Uluslararası Ceza Mahkemeleri gibi kurumlarda haklarını arayan gruplara şüpheyle bakılmaya devam edilecektir.  Bundan dolayı artık İstanbul Darfur  Zirvesi’nin İKT  tarafından düzenlenmesi kaçınılmaz bir hal  aldı. “Kim olursa olsun mazlumdan yana, kim olursa olsun zalime karşı” ilkesi İslam  Medeniyeti’nin temel felsefesidir.Adalet ve vicdan kurumlarımızı yeniden ihya etmek zorundayız. Unutmayalımki açılmamış ve açmamız gereken daha çok dosyalarımız var..

_dcd05j

5936_106947874780_539764780_1998597_6142204_n

01zt7

6436893

a98c13e5b5_b

1142773440

aclik famine kitlik 32 fao (2)

darfur-program-main-photo

refugees-darfur1.jpg

Yorum bırakın